OpenAI, ChatGPT’ye entegre ettiği yeni alışveriş özelliği ile Google Shopping ve Perplexity gibi platformlara doğrudan rakip olmaya hazırlanıyor. Bu yeni özellik, kullanıcıların alışveriş niyeti taşıyan sorgularına yanıt olarak ürün önerileri sunuyor. Kullanıcılar fiyatları görebiliyor, ürünleri görsel olarak karşılaştırabiliyor ve doğrudan satıcı sitelerine yönlendirilerek alışveriş yapabiliyor.
ChatGPT Artık Ürün Önerileri Sunuyor
Yeni özellikle birlikte, bir kullanıcı alışveriş niyeti taşıyan bir sorgu yazdığında, ChatGPT o sorguya uygun ürünleri görsel bir kaydırmalı liste (carousel) halinde sunabiliyor. Her bir ürün için fiyat bilgisi, görsel, müşteri yorumları ve doğrudan satın alma bağlantısı yer alıyor.
Ancak ödeme işlemi ChatGPT içinde gerçekleşmiyor. Kullanıcı ürüne tıkladığında, doğrudan ilgili satıcının (örneğin Shopify veya Amazon) web sitesine yönlendiriliyor. ChatGPT bir e-ticaret platformuna dönüşmüyor ama alışveriş deneyimini sohbet ekranına taşıyarak süreci hızlandırıyor. Linki tıklayarak yapay zeka platformunun resmi X hesabındaki paylaşıma ulaşabilir, ChatGPT'nin alışveriş özelliği hakkındaki videoyu izleyebilirsiniz.
Bu Özellik Henüz Reklam Değil, OpenAI Para Kazanmıyor
OpenAI, bu özelliğin bir reklam modeli olmadığını özellikle vurguluyor. Sunulan ürünler reklam değil; tamamen kullanıcının sorgusuna, niyetine ve mevcut verilere göre yapay zekâ tarafından seçiliyor. OpenAI bu seçimler için herhangi bir komisyon almıyor ve alışveriş bağlantıları sponsorlu değil.
Ancak bazı belgeler, 2026 yılında ChatGPT’de reklam destekli içeriklerin devreye alınabileceğini gösteriyor. Bu da ileride önerilen ürünlerin sıralamasının sponsorlu hale gelme ihtimalini doğuruyor.
ChatGPT Alışveriş Önerilerini Nasıl Seçiyor?
ChatGPT’nin hangi ürünleri göstereceği, kullanıcının sorgusundaki niyete göre belirleniyor. Kullanıcının önceki tercihleri (varsa), fiyat aralığı, müşteri yorumları ve kullanım kolaylığı gibi genel kriterler dikkate alınıyor. Ayrıca kullanıcı daha önce belirli markalardan veya özelliklerden kaçınma yönünde bir bilgi verdiyse, öneriler buna göre filtrelenebiliyor.
Bu sistem, Amazon’un kişiselleştirilmiş ana sayfası kadar gelişmiş olmasa da o yöne doğru ilerliyor.
Markanızın yapay zekâ ile desteklenen dijital görünürlüğünü artırmak ve e-ticaret entegrasyonlarını doğru şekilde yapılandırmak için Generative Engine Optimization (GEO) hizmetimizi incelyebilirsiniz.
Markalar İçin Ne Anlama Geliyor?
Bir kullanıcı ürün önerileri arasında bir seçeneğe tıkladığında, karşısına ürünü sunan birden fazla satıcı listelenebilir. Ancak bu listeyi ChatGPT değil, OpenAI’nin entegre olduğu üçüncü taraf sağlayıcılar oluşturuyor. Satıcıların sıralaması; kargo süresi, iade politikası veya fiyat gibi kriterlere göre yeniden düzenlenmiyor.
Bu nedenle markaların bu deneyimde yer almak için OAI-SearchBot adlı OpenAI tarayıcısına sayfalarını açık hale getirmeleri gerekiyor. Robots.txt dosyasında bu bot’un engellenmiş olması, markanın içeriklerinin ChatGPT aramalarında görünmemesi anlamına geliyor.
OpenAI, gelecekte markaların ürün verilerini doğrudan kendilerine iletmesine olanak tanıyacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Şu anda aktif olmasa da bu özellik devreye alındığında, markalar daha doğru ve kapsamlı bir şekilde ürünlerini ChatGPT üzerinden tanıtma imkânına sahip olacaklar.
Google ve Perplexity’e Doğrudan Rakip
OpenAI’nin bu hamlesi, Google Shopping ve Perplexity AI gibi platformlarla doğrudan rekabet anlamına geliyor. Google uzun zamandır ürün listeleme ve satın alma işlemlerine olanak tanıyor. OpenAI ise bu deneyimi daha “sohbet temelli” hale getirerek farklılaşıyor.
Bu özellik, kullanıcıların doğrudan sohbet penceresi içinde alışveriş yapma eğiliminde olup olmadığını test edecek. Eğer kullanıcı davranışları bunu desteklerse, ileride satın alma işleminin de ChatGPT içinde tamamlanabildiği bir alışveriş deneyimi mümkün olabilir.
Bu da OpenAI için yeni iş birlikleri, satış ortaklıkları ve sponsorlu içerikler gibi gelir modellerini gündeme getirebilir. TikTok Shop ve Amazon’un uygulamaları buna benzer modellerle büyük başarı elde etmiş durumda.
ChatGPT’nin alışveriş özelliği, kullanıcıların bir sohbet deneyimi içinde ürün arayıp karşılaştırabileceği ve alışverişe başlayabileceği yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Markalar için bu, klasik reklamcılığın dışında kalan organik bir görünürlük fırsatı. Ancak bu fırsattan yararlanmak isteyen markaların, içeriklerini OAI-SearchBot’a açık hale getirmeleri gerekiyor.
OpenAI'nin bu adımı, yapay zekâ destekli sohbetlerin sadece bilgi değil, ticaretin de yeni arayüzü haline geleceğini gösteriyor. Sizde AI fırtınasının markanıza nasıl katkı sağlyabileceğini öğrenmek için Yapay zeka destekli SEO ajansı Magna Dijital’e hemen ulaşabilirsiniz.